Anestezia computerizată: moft sau necesitate?

După instalarea pacientului pe scaunul stomatologic urmează o etapă extrem de importantă pentru succesul tratamentului: anestezia loco-regională prin infiltrație.

Teama de ace, aspectul „neprietenos” al seringii metalice și anticiparea durerii duc pacientul într-o stare de agitație și frică.

Puncția anestezică propriu-zisă, viteza de injectare, presiunea și nu în ultimul rând regiunea anatomică în care realizăm anestezia sunt elementele care pot face această manoperă extrem de dureroasă pentru pacient.

În cazul puncției propriu-zise, folosirea de ace uzate, cu bizou teșit sau intrarea agresivă în țesut vor genera o reacție dureroasă. În funcție de tipul de anestezie pe care trebuie să o realizăm (plexală, tronculară periferică sau intraligamentară), locul de puncție poate fi mucoasă mobilă, fixă, laxă, ușor extensibilă, aderentă la periost sau chiar spațiul intraligamentar, sit complet inextensibil.

Injectarea cu putere mare în zone în care țesutul este „rigid” este extrem de dureroasă. Viteza de injectare este foarte importantă: injectarea lentă, la rata (constantă) la care este recomandată în literatură este aproape imposibil de realizat cu o seringă clasică de anestezie. Nu o să putem injecta cu o viteză perfect constantă niciodată.

Anestezia intraligamentară este greu de realizat pentru practician și greu de suportat pentru pacient. O soluție modernă și din ce în ce mai folosită în cabinetele din întreaga lume este anestezia computerizată. Aceasta reprezintă un dispozitiv care livrează soluția anestezică în parametrii de viteză și presiune ideali conform tipului de anestezie pe care îl realizăm.

Există o gamă variată de astfel de produse de la diverși producători (cu sau fără pedală, cu sau fără consumabile, mai greu sau mai ușor de utilizat etc.). Noi vă propunem sistemul Dentapen.

Dentapen este un dispozitiv de anestezie computerizată extrem de ușor de folosit, este compact, nu are pedală, fire, este sigur și precis, iar cel mai important – nu are consumabile suplimentare. Dentapen folosește ace și carpule de anestezie obișnuite. Practic, singurul lucru care trebuie schimbat la el îl reprezintă bateriile (o dată la câteva luni).

Dentapen are 3 viteze de injectare, funcție specială pentru anestezie intraligamentară și funcție de aspirație care se poate realiza în orice moment al anesteziei. Are un aspect mult mai prietenos, iar anesteziile realizate cu el sunt foarte „blânde” și confortabile pentru pacient și nu în ultimul rând, mult mai ușor de realizat pentru medic. Practic, nu mai rămâne decât să vă stabiliți reperele anatomice, să apăsați un buton, iar Dentapen injectează cu viteza și presiunea ideală.

Durerea persistentă la locul de puncție, anestezia persistentă, extensia bruscă a țesuturilor și lezarea acestora, toate sunt eliminate cu ajutorul acestui dispozitiv. Dentapen este extrem de bine primit de către pacienți, în special de copii și de persoanele anxioase.

Dr. Diana Constantinescu

Laser Safety Officer, AALZ, Germany
Mastership in Laser Dentistry, AALZ, Germany