Măștile de protecție în stomatologie

Materialele de protecție pentru personalul medical sunt esențiale. Ca în orice cabinet medical, în cabinetul stomatologic regulile de igienă au rolul de a preveni transmiterea diverselor afecțiuni, boli sau infecții de la pacient la personalul medical, dar și de la un pacient la altul.

Pe lângă halat, bonetă și ochelari de protecție, măștile faciale de protecție sunt nelipsite în orice cabinet stomatologic. Acestea protejează de substanța dentară șlefuită, de placă bacteriană sau orice poate să conțină microorganisme ale pacientului. Astfel, se evită eventualele riscuri de transmitere a gripei sau a virusurilor (de tipul coronavirus).

Care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă o mască de protecție?

  • Trebuie să se adapteze perfect pe fața medicului
  • Trebuie să fie ușor de aplicat și de îndepărtat
  • Trebuie să-și păstreze forma pe parcursul utilizării
  • Trebuie să fie confecționate dintr-un material care oferă o eficiență crescută
  • Trebuie să fie confotabilă
  • Nu trebuie să provoace alergii

Protecția a devenit un subiect foarte abordat din cauza apariției Coronavirusului Wuhan, dar și din cauza gripei cu care ne confruntăm în fiecare an. Deși nu se știe exact proveniența acestui virus periculos, el are prima victimă din decembrie 2019 și are origine animală. Este confimat faptul că se poate transmite de la om la om, dar și de la animal la om. Tocmai de aceea, protecția este un factor extrem de important.

Virusurile sunt imune la antibiotice, tratamentul durează mai mult decât pentru gripa obișnuită, iar problemele care apar pot fi de lungă durată chiar și în cazul pacienților care reușeșc să supraviețuiască. Astfel, Coronavirus a devenit un pericol real.

Cu peste 100 de ani în urmă, lumea s-a confruntat cu cea mai mare pandemie modernă (mutația virusului H1N1) care a ucis între 30 și 100 de milioane de oameni. In zilele noastre igiena și medicina sunt mult mai avansate, iar șansele de supraviețuire și vindecare sunt multe mai mari. Și să nu uităm de prevenire – acum este mult mai simplu de realizat!

Așadar, măștile de protecție sunt extrem de importante pentru propria protecție. Chiar dacă nu există niciun produs care poate să ofere 100% protecție, șansele de infecție prin tuse, strănut sau transmitere prin atingerea unei alte persoane sunt reduse semnificativ.